TÜBİSAD’ın Yol Haritası
- Bilişim Sektörü 2022 – 2023 Değerlendirmesi
Bilişim sektörü pandemi döneminde olduğu gibi bu yıl da tüm sektörleri destekleyen önemli bir konumda yer almaya devam etti. Bilişim sektöründe, bazı konular zaten pandemi sebebiyle çok hızla bir şekilde ele alınmıştı. Aniden ortaya çıkan risklere karşı elde ettiği bu tecrübe neticesinde sektörümüz, 2022 yılında hizmetlerini kesintisiz bir şekilde sunmaya devam etti. Çığır açıcı yeni uygulamaların ve teknolojik çözümlerin hayatımıza hızla entegre olmaya devam ettiği bir yıl oldu. Yıl içerisinde çip arzında özellikle Çin – Tayvan gerginliğinden ve tedarik süreçlerinden kaynaklı sıkıntı yaşansa da sektörümüz çevik yapısı sayesinde bu süreci başarıyla yönetme başarısını da gösterdi. Şirketlerin dijital altyapılarını güçlendirme çalışmalarına bu yıl da devam etmesi bilişim sektöründe satışların artmasını da beraberinde getirdi.
Sektörümüzdeki durumu segmentler bazında değerlendirecek olursak donanım alanında bir önceki yıla göre dolar bazında daha az daralma yaşandı. PC ve dizüstü tarafında son çeyrek için 600 bin olan beklentilerin gerçekleşmesi durumunda bu yıl için donanım tarafında tek haneli bir küçülme beklenebilir. Sonuç olarak, donanım tarafı 2022 yılında beklenenden daha iyi ve pozitif bir performans gösteriyor diyebiliriz. Diğer yandan bu yıl özellikle oyun PC’lerine talep çok yüksek oldu. Ayrıca PC aksesuarları da oldukça iyi bir talep gördü. Ofise tekrar dönüşle birlikte 2020 – 2021’de yavaşlayan kurumsal yazıcı tarafı ise yeniden güçlendi.
Bulut tarafı da 2022’e büyüdü. Bu yıl bulut dikeyini etkileyen gelişmelerden birisi yine Covid-19 oldu. Salgın etkisi ile ciddi bir dijitalleşme sürecine şahit oluyoruz ve bu süreç hız kesmeden devam ediyor. Bu da buluta önemi artırıyor.
Veri merkezi tarafında, pandeminin başından bu yana hatırı sayılır oranda büyüme devam ediyor. Normalde öngörü 2026’ya kadar her yıl ortalama yüzde 5,5 civarında büyüme görülmesi idi. Ancak son dönemde bu beklentilerin üzerinde çift haneli bir büyüme var.
Son olarak yazılım ve hizmet tarafında 2022’den son derece umutluyduk çünkü pandemi bilişim sektörünü bütün sektörlere tanıttı, özellikle dijital dönüşüm dalgası faaliyette bulunduğumuz alanları öne çıkarttı. Fakat pandemi sonrası oluşan enflasyonist durum ve kur dalgalanmaları sektöre yönelik belirsizlikleri de beraberinde getirdi. Özellikle, ihracat yapmayan, sadece iç piyasaya çalışan yazılım şirketleri ciddi sorunlar yaşamaya başladı. Bunlar da büyümeye etki etti. İç piyasada yazılıma hak ettiği değerin hala verilmediği kanaatindeyiz. Bunun nedenlerinden birisi bütçe kısıntısından kaynaklı bir durum olabilir, enflasyonun yüzde 70 - 80’leri bulduğu ortamda şirketlerin yenileme ücretlerini karşılayamadıklarını görüyoruz. İkincisi de kur etkisi dediğimiz husus; ihracat yapan firmalar avantajlı duruma geçti fakat ihracata hazırlanan, yapılanma halindeki şirketler çok zor durumda kaldılar. Globale açılım yapmayan yazılım firmalarının globalde bunları yapan firmalara yerlerini devretme riskleri var.
Sektörümüzle ilgili bu yıla dair tüm verilere önümüzdeki yıl yayımlayacağımız “Bilgi ve İletişim Teknolojileri (BİT) Sektörü 2022 Yılı Pazar Verileri” raporumuzda yer vereceğiz. Bu yılki raporumuza göre ülkemizde sektör büyüklüğü TL cinsinden 2021 yılında bir önceki yıla kıyasla yüzde 36 artışla 266 milyar TL’ye ulaşmıştı.
Şirketlerin hızla dijitalleşme süreçlerine devam etmesi sektörümüzde büyümeyi destekleyen bir faktör olurken çip krizi ve arzda yaşanan aksaklıklar ise daralma faktörü olarak 2022’de karşımıza çıktı. 2023 yılında Çin – Tayvan gerginliği ve yeni Covid-19 kapanmaları gibi farklı kriz faktörleri oluşmazsa bilişim sektöründe çip krizinin etkisinin azalacağını düşünüyoruz. Çin ekonomisi bilişim teknolojilerini çok yakından ilgilendiriyor. Çip üretiminin yaklaşık yüzde 40’ı Tayvan’da, yüzde 10’u da Çin’de yapılıyor, bu ülkelerde yaşanan olağanüstü her durum herkesi yakından ilgilendiriyor.
2023 yılındaki istihdam beklentilerine baktığımızda ise her yıl bu konudaki araştırmalarımızı artırıyoruz. BT pazarının yüzde 90’ını oluşturan kurumlardan toplanan bilgilere göre 150 bin BT çalışanı istihdam edilmektedir. Ancak bilişim teknolojilerine artan ihtiyaçla birlikte 150 bin BT çalışanının artık bize yetmeyeceği de aşikâr. Önümüzdeki yıl için rakamsal bir beklentiden çok istihdam politikası anlamında bir beklentimiz var; gerekli önlem ve düzenlemelerin ivedilikle hayata geçirilerek eldeki insan kaynağını kaybetmemek, ekonomik ve teknolojik gelişim önderliğinde bu sayıyı aşamalı olarak yükseltmek. Kamu ve özel sektör iş birliği çözümlerinin burada açıkları kapayabilecek bir yaklaşım olarak değerlendirilmesi, Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde (TGB) ve Ar-Ge merkezlerindeki uzaktan çalışma ve vergi avantajlarının tekrar düşünülmesi, Türkiye’de teknoloji temelli iş kurmanın, iş geliştirmenin ve istihdamın avantajlı olabileceği ekonomik modellerin desteklenmesi gelecek açısından da umudun yeşermesi için önemli bir yaklaşım dizini olarak ortaya çıkacaktır.
2023 yılında ve ilerleyen yıllarda sektörün yapay zekâya dayalı uygulama alanlarına yöneliminin artacağını, bulut bilişime yatırımın önceliğinin süreceğini, siber güvenlik ve mevcut sistemlerin modernizasyonundaki faaliyetlerin öncelik kazanacağını öngörebiliriz. Veri üretiminde görülen üstel artış, ülkeler tarafından yürürlüğe koyulan düzenlemelerde siber güvenlik ve veri gizliliğinin önemini daha da artıracak. Hatta şimdiden dünya genelinde ülkelerin verilerin korunması konusunda yürürlüğe koyduğu kanun ve düzenlemelerin sayısı da artıyor. Tüketici hassasiyetlerinin artmasıyla da teknoloji devlerinin veri gizliliğini markalarının özü olarak vurgulamaya başladıkları görülüyor. Pazardaki diğer oyuncuların da bu eğilimi takip ederek veri gizliliğini rekabet avantajı olarak konumlandırmaları öngörülüyor. Özellikle pandemi dönemi ile şirketlerin güvenlik açısından en zayıf halkaları kadar güçlü oldukları net bir şekilde anlaşılmıştır. Bu nedenle 2023 ve sonrasında üçüncü parti risk değerlendirmeleri ve risk yönetimi uygulamalarının şirketlerin odağında olması bekleniyor. Tüm bunların yanında yeni teknolojilerle ortaya çıkan tehditler de bulunuyor. Yapay zekâ, IoT ve 5G’nin gelişimi ile bulut ve uç bilişim sistemleri kullanan cihaz sayısının artması cihazların güvenlik gereksinimlerini artıracaktır. Bu nedenle yakın gelecekte bu alanlarda potansiyel tehditlerle mücadele amaçlı yatırımlar artacaktır.
- TÜBİSAD Üye Buluşmaları – Hyperlink Etkinliği Gerçekleştirildi.
Bilişim Sanayicileri Derneği olarak “TÜBİSAD Üye Buluşmaları – Hyperlink” etkinliğini gerçekleştirdik. Etkinlik kapsamında kamu, akademi, sivil toplum ve özel sektör temsilcileri bir araya geldi. 30 Kasım 2022 tarihinde ESA E-Spor Arena’da gerçekleştirilen etkinlikte aşağıdaki oturumlarda 30’dan fazla konuşmacı yer aldı.
- Bilişim Sektöründe Globalleşme
- Teknokentler ve Bilişim
- Bilişim Sektörü 2022 – 2023 Değerlendirmesi
- Web 3.0 – DAO ve Finans
- Web 3.0 – Blockchain, Metaverse, GameFi
- Siber Teknolojiler ve Güvenlik
- Teknolojide Çeşitlilik ve Kapsayıcılık
- Teknoloji ve Toplumsal Dönüşüm
Etkinlik bültenine ulaşmak için tıklayınız.
Etkinlik filmini izlemek için tıklayınız.
Etkinlik oturumlarını izlemek için tıklayınız.
- TÜBİSAD Akademi
TÜBİSAD ve Techcareer.net’in iş birliği ile hayata geçirilen “Kodla Gelişiyoruz Bootcamp Programı” kapsamında 2022 yılında 4 bootcamp düzenlendi. Tamamlanan son program olan “Etiya Front-End with Angular Bootcamp” detaylarını aşağıda bulabilirsiniz:
- 18 Ekim – 12 Kasım 2022 tarihleri arasında düzenlenmiştir.
- Toplamda 2 bin 623 başvuru arasından 4 aşamalı değerlendirme süreci sonucunda 25 yetenekli aday seçilmiştir.
- 25 genç yeteneğimiz süreçte eğitim almıştır.
- 2 genç yeteneğimiz Etiya’da işe başlamıştır.
Bootcamp süresince uzman eğitmenlerden Angular dilinde aldıkları uygulamalı eğitim ile ön yüz geliştirmede kendilerini geliştiren adaylar; eğitim süresi boyunca yaptıkları ödevler ve geliştirdikleri projeler ile Front-End alanında çalışmaya hazır, Junior bir adaydan bilgi birikimi ve proje üretme alanında daha donanımlı olan Junior+ adaylar haline gelmişlerdir. Seçilen adayların 22’si bilişim sektöründeki kariyer hedefleri için kendilerine sunulacak iş fırsatları için beklemektedir.
Bilişim alanında yetişmiş yeteneklere sunacağımız kariyer fırsatları ile sektörümüzün ihtiyacı olan nitelikli iş gücünün sağlanması misyonumuza destekleriniz için teşekkür ederiz.
- VOC Test Merkezi
Bilişim sektöründe yer alan 12 yeterlilik için sınav yapmak üzere TÜBİSAD Sınav ve Belgelendirme Merkezi kurulması çalışmaları, “Dijitalleşme Çağında Geleceğin Meslekleri İçin Yeni Ufuklar” projesi kapsamında Bahçeşehir Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (BAUSEM) iş birliği ile sürdürülmektedir.
Merkezin sınav yeri olarak kullanılacak BAUSEM’in Beşiktaş yerleşkesine sınav ekipmanlarının kurulumu yapıldı ve demo sınavlar gerçekleştirildi. 30 Kasım 2022 tarihinde gerçekleştirilen yerel etkinliğin “AB Desteği ile Yürütülen VOC-TEST MERKEZLERİ – III Hibe Programı Yararlanıcılarının İstihdama, Mesleki Eğitime ve Mesleki Niteliklere Katkıları” başlıklı oturumunda TÜBİSAD Genel Sekreteri ve Proje Direktörü Meltem BAĞDATLI, BAUSEM Direktörü ve Proje Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi F. Elif ÇETİN, TBV Genel Sekreteri Çağdaş ERGİN ve İstanbul Sanayi Odası Belgelendirme A.Ş. Genel Müdürü Murat ÇALIŞIR konuşmacı olarak yer aldı.
- TÜBİSAD Üye Bilgilendirme Toplantısı / 20.09.2022 – TEYDEB TÜBİTAK ve Sistem Global
TÜBİTAK TEYDEB Destek Programları ve Sistem Global Danışmanlık A.Ş. ile Ticaret Bakanlığı E-Turquality Programı üzerine üye bilgilendirme toplantımız 20 Eylül 2022 tarihinde Han Spaces Piyalepaşa lokasyonunda gerçekleştirildi.
Etkinlikte, Ar-Ge ve TGB’ler için teşvik ve destekler konusunda sunumunu gerçekleştiren Sistem Global Danışmanlık Kıdemli Müdürü Nursel Üstündağ’a, E-Turquality (Bilişimin Yıldızları) Programı üzerine değerli aktarımlar ve bilgilendirmede bulunan TÜBİTAK TEYDEB Bilişim Teknolojileri Grubu Koordinatörü Dr. Ahmet Tümay’a ve etkinliğe katılımları için tüm üyelerimize ve sektör temsilcilerine teşekkür ederiz.
- TÜBİSAD – TBD Yaşam Boyu Hizmet Ödülü
TBD ve TÜBİSAD iş birliğiyle Türk bilişim sektörüne uzun yıllar hizmet etmiş, önemli katkılar sağlamış kişilere 1996 yılından beri her yıl verilmekte olan “Yaşam Boyu Hizmet Ödülü”nü bu yıl Sn. Abdullah KÖRNES ve Sn. Ahmet Şefik ÖNGÜN aldılar. Ödül, 15 Aralık 2022 Perşembe günü TBD 39. Bilişim Kurultay’ı açılış töreninde takdim edildi. Kendilerini tebrik eder, sektörümüze katkılarından ötürü teşekkür ederiz.
- TBD Kamu BİB’25 ve BİMY’29 Bütünleşik Etkinliği – Antalya / 17-20 Kasım 2022
1995 yılında bilişim politikalarının oluşmasına ve toplumun e-dönüşümüne katkı sağlamak amacıyla kurulmuş olan Kamu – BİB Kamu Bilişim Merkezleri Yöneticileri Birliği’nin 17 – 20 Kasım 2022 tarihleri arasında Antalya’da gerçekleştirilen “TBD Kamu BİB’25 ve BİMY’29 Bütünleşik Etkinliği”ne TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Levent Kızıltan ve TÜBİSAD Genel Sekreteri Meltem Bağdatlı katılım sağladı.
- Kamu Alımları Sempozyumu
4. Kamu Alımları Sempozyumu 14 - 15 Aralık’ta Ankara’da düzenlendi. Sempozyumun 2. günü düzenlenen “Mal Alımı İhalelerinden Güncel Gelişmeler, Sorunlar ve Öneriler” oturumunda TÜBİSAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Data Market Bilgi Hizmetleri A.Ş. CEO’su Sn. Murat BOYLA konuşmacı olarak yer aldı.
- TÜBİSAD Yönetim Kurulu Toplantıları Gerçekleştirildi
Dönemsel olarak gerçekleştirilen TÜBİSAD Yönetim Kurulu Toplantısı bu dönem içerisinde 13 Eylül 2022 ve 16 Kasım 2022 tarihlerinde hibrit olarak yönetim kurulu üyeleri ve genel sekreterlik ekibinin katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantıda TÜBİSAD Çalışma Grupları’nın faaliyetleri ve gündemde yer alan mevzuat gelişmeleri Yönetim Kurulu üyelerine aktarıldı.
- TÜBİSAD, Ekim - Aralık Gündem Çalışmaları
TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Levent Kızıltan moderatörlüğünde Equinix Türkiye Genel Müdürü ve TÜBİSAD Yönetim Kurulu Üyesi Aslı Güreşcier ile “Veri Merkezi Özelinde Türkiye’deki ve Dünyadaki Gelişmeler” konusunda gerçekleştirilen TÜBİSAD Gündem’in ekim ayı videosu yayınlandı. İzlemek için linki tıklayabilirsiniz.
TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Levent Kızıltan moderatörlüğünde KoçSistem Genel Müdürü Mehmet Ali Akarca’yla “2022 Bilişim Sektörü Değerlendirmesi, İnsan Kaynağı, Şirketlerin Teknoloji Kullanımı ve Bilişim Sektöründe Globalleşme” konularının ele alındığı TÜBİSAD Gündem çalışmasının aralık ayı videosu yayınlandı. İzlemek için linki tıklayabilirsiniz.
- Teknopark ve Teknokent Ziyaretleri
Bilişim sektörünün gelişmesinde ve büyümesinde kaldıraç etkisi olan teknokent ve teknoparklarla iş birlikleri ve bilişim sektörü için yapılacak ortak çalışmalar hakkında görüşmek üzere TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Levent Kızıltan tarafından 24 Ekim 2022 tarihinde İTÜ Arı Teknokent Genel Müdürü Attila Dikbaş’a ve 15 Kasım 2022 tarihinde YTÜ Yıldız Teknopark Genel Müdürü Orhan Tanışman’a ziyaretler gerçekleştirildi.