TÜBİSAD: "Türkiye e-ticaret pazarı büyüklüğü 14.0 Milyar TL"
2013 yılı için 14.0 milyar TL olan e-ticaret sektörü, toplam perakende harcamalarının içerisinde %1,3 paya sahip. Bu oran gelişmiş ülkelerle kıyaslandığında önümüzdeki dönemde önemli bir büyüme potansiyelinin olduğunu gösteriyor.
Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) tarafından bu yıl ilk kez, Elektronik Ticaret Derneği (ETİD) proje ortaklığı ve Deloitte Türkiye proje yönetimi ile hazırlanan “Türkiye e-Ticaret Pazarı-2013” raporu kamuoyu ile paylaşıldı.
Açılış konuşmasını TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Cılız’ın gerçekleştirdiği toplantıda, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İsmail Yücel, Bankalar Arası Kart Merkezi (BKM) CEO’su Soner Canko, TÜBİSAD Yönetim Kurulu üyesi ve Yeni Medya ve e-Ticaret Komisyonu Başkanı Burak Ertaş, ETİD Başkanı Hakan Orhun ve Deloitte Türkiye ortağı Tolga Yaveroğlu konuşmacı olarak katıldı.
Raporun, Türkiye’de e-ticaret pazarını tanımlayan ve uluslararası standartlara göre ölçümleyerek kategorize eden ilk rapor olması bakımından önemli bir değer taşıdığını vurgulayan TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Kemal Cılız, "Türkiye halen elektronik ticarette arzu edilen seviyede değil. E-ticaretin gelişimi için sağlıklı bir hukuki zemine ihtiyaç var. 'Kişisel verilerin korunması' ve 'Elektronik ticaret' kanunlarının bir an evvel çıkarılması ve tüketicinin korunması kanununun ikincil düzenlemelerinin sektörün gelişimine yönelik yapılanması çok önemli olacaktır" dedi.
Proje danışmanı olan Deloitte Türkiye’nin Ortağı Tolga Yaveroğlu; "2013 yılı için yaklaşık 14.0 milyar TL’lik bir e-ticaret hacmi hesapladığımız çalışmamıza, hem ziyaret sayıları, ortalama sepet büyüklükleri ve dönüşüm oranları gibi girdiler hem de sektör temsilcileri ve dernekleri ile yaptığımız görüşmeler yön verdi. TÜBİSAD, ETİD ve ComScore ile birlikte, başladığımız bu çalışmayı önümüzdeki yıllarda da tekrarlayarak, hem perakende tarafında hem de genel e-ticaret sektöründeki gelişmeleri ilgili bütün kurum ve kuruluşlarla paylaşmayı planlıyoruz” dedi.
TÜBİSAD Yönetim Kurulu Üyesi, Yeni Medya ve e-Ticaret Komisyonu Başkanı Burak Ertaş "Toplam perakende harcamalarının içerisinde %1,3 olan e-ticaret payı, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerle kıyaslandığında, bu alanda önemli bir büyüme potansiyelimiz olduğunu gösteriyor. e-Ticaret farklı ve zengin çeşitlilikteki ürün ve hizmetlere herkesin eşit şartlarda erişmesini sağlayan önemli bir araç. E-ticarette yapılan tüm işlemlerin kayıt altında olması, ekonomide kayıt dışılığın azalmasına, haksız rekabetin giderilmesine, vergisel anlamda devlet gelirlerinin artmasına önemli katkılar sağlamaktadır" dedi.
TÜBİSAD Türkiye’de E-Ticaret Pazar Tanımlama ve 2013 Pazar Büyüklüğü Raporu Sonuçları:
Tanımlar
e-Ticaret: Bilgisayar, tablet veya cep telefonu gibi mobil cihazlar aracılığıyla internet üzerinden yapılan işlemler "Online" olarak adlandırılmaktadır. Ürün ya da servis siparişi online kanaldan verilen, teslimatı online ya da çevrimdışı (elden, kargo aracılığı vb online olmayan teslimatlar) olan, ödemesi online kanaldan ya da çevrimdışı (kapıda ödeme, havale, eft vb) yapılabilen alışveriş.
e-Ticaret Kategorileri Tanımları:
"Çok Kanallı": Hem internet üzerinden hem de fiziksel mağazadan satış yapanlar
"Sadece online": Fiziksel mağazası olmayıp sadece internet üzerinden satış yapanlar
"Pazaryeri": Alıcı ve satıcıların web sitesi üzerinden iletişimde bulunmalarını ve işlem yapmalarını sağlayan siteler.
"Özel Alışveriş": Üyelik sisteminin geçerli olduğu ve üyelerine özel olarak kampanyalar düzenleyerek, indirimli satış yapan siteler.
"Çok Kategorili": Çeşitli ürün ve hizmet veren siteler
"Dikey": Belli ürün veya hizmeti veren siteler
Aşağıdaki şekilde her bir kategori altında yer alan kurumlara örnekler verilmiştir.
e-Ticaret Pazar Büyüklükleri-2013
e-Ticaret Pazarı Toplam Büyüklüğü: 14.0 Milyar TL
Tatil-Seyahat: 5,1 Milyar TL
Sadece Online Perakende: 5,0 Milyar TL
Çok Kanallı Perakende: 2,3 Milyar TL
Online – Pazaryeri : 1,7 Milyar TL
Online – Bahis : 1,6 Milyar TL
Online- Çok Kategorili: 1,4 Milyar TL
Online – Özel Alışveriş: 1,3 Milyar TL
Online – Ulaşım & Konaklama : 0,7 Milyar TL
Online – Dikey: 0,6 Milyar TL
Çok Kanallı – Ulaşım & Konaklama: 4,3 Milyar TL
Çok Kanallı – Elektronik: 1,0 Milyar TL
Çok Kanallı – Giyim & Ayakkabı : 0,5 Milyar TL
Çok Kanallı – Ev & Dekorasyon : 0,3 Milyar TL
Çok Kanallı – Eğlence & Kültür : 0,1 Milyar TL
Çok Kanallı – Diğer : 0,5 Milyar TL
e-Ticaretin toplam perakende içindeki payı*:
(Toplam Perakende pazarında online yapılan işlemlerin oranı)
Türkiye: %1,3
Gelişmiş Ülkeler Ortalaması: %5,5
Gelişmekte Olan Ülkeler Ortalaması: %3,5