TÜBİSAD’ın Yol Haritası
• TÜBİSAD Yönetim Kurulu ve Yürütme Kurulu Toplantıları Gerçekleşti
TÜBİSAD, Yönetim Kurulu ve Yürütme Kurulu toplantılarını düzenli olarak gerçekleştirmeye devam ediyor. 25 Kasım 2021 tarihinde Yönetim Kurulu, 19 Ocak 2022 tarihinde ise Yürütme Kurulu toplantısı çevrimiçi olarak gerçekleştirildi. Yönetim Kurulu toplantısında; TÜBİSAD’ın Yazılım, İşgücü ve İstihdam, Üye İlişkileri ve İletişim, Ar-Ge ve Teknoparklar, Start-Up Girişimcilik Çalışma Grupları sunumları, TBD - TÜBİSAD Yaşam Boyu Hizmet Ödülü, TÜBİSAD & Sistem Global Çalışmaları, TÜBİSAD Dijital Dönüşüm Endeks Raporu Lansmanı, Siber Güvenlik Webinarı, TÜBİSAD AEEE Yetkilendirilmiş Kuruluşu Çalışmaları ve TÜBİSAD-BAUSEM VOC-Test Projesi Çalışmaları gibi konular gündem maddeleri içinde yer aldı. Yürütme Kurulu toplantısında ise TÜBİSAD 2021 Yılı Çalışmaları Değerlendirilmesi, TÜBİSAD 2022 Yılı Çalışmaları Planlaması ve Değerlendirilmesi ve TÜBİSAD 5.0 İletişim Stratejisi gibi konular gündem maddeleri içinde yer aldı.
• “TÜBİSAD Bilgi ve İletişim Teknolojileri Sektörü Pazar Verileri Raporu 2021” Çalışmaları Başladı
Yayınlandığı ilk günden bugüne, özel sektör, sivil toplum kuruluşları, kamu kurum ve kuruluşları nezdinde referans niteliği taşıyan “TÜBİSAD Bilgi ve İletişim Teknolojileri (BIT) Sektörü Pazar Verileri Raporu” değerli sektör firmalarının katkısıyla, kıyaslanabilir ve doğru Türkiye pazar bilgilerini sunmaya devam ediyor.
“TÜBİSAD Bilgi ve İletişim Teknolojileri (BIT) Sektörü Pazar Verileri Raporu”, anket metodunun uygulandığı ve anket linkinin doğru kişiye ulaşmasının çok önemli olduğu bir çalışmadır. Bu doğrultuda, çalışmaya katılmak isteyen firmalardan anket sorularını cevaplayacak temsilcinin iletişim bilgilerini [email protected] e-mail adresine doğru ve eksiksiz şekilde iletmesi gerekmektedir. Ankete girilecek veriler toplu olarak değerlendirilecek, gizlilik ilkesi çerçevesinde kimseyle paylaşılmayacak ve değerlendirmeler kesinlikle firma bazında açıklanmayacaktır.
En yakın zamanda iletilmesi hedeflenen anketin size de ulaşabilmesi için TÜBİSAD’la iletişime geçebilirsiniz. Göstereceğiniz ilgi ve değerli destekleriniz için şimdiden teşekkür ederiz.
• TÜBİSAD “Türkiye’nin Dijital Dönüşüm Endeksi 2021” Raporu Yayınlandı
TÜBİSAD’ın “Türkiye’nin Dijital Dönüşüm Endeksi” raporunun 2021 versiyonu 30 Aralık 2021 tarihinde yayınlandı. Uzman akademisyenlerle hazırlanan raporda; Türkiye ekonomisi ve toplumunun dijitalleşme konusundaki durumunu ortaya koyan, dijital dönüşümün bütün farklı boyutlarını dikkate alan ve bütün bu dinamikleri tek bir rakama indirgeyerek özetleyen veriler yer almaktadır. Ayrıca, rapor kapsamında tüm dünyanın içinde olduğu Covid-19 salgınının, ekonomiye, dijitalleşmeye ve sektöre etkileri de analiz edildi.
“Türkiye’nin Dijital Dönüşüm Endeksi 2021 Raporu”na göre Türkiye’nin dijitalleşme notu bir önceki yıla kıyasla artış göstererek 3,03’ten 3,24’e yükseldi. Raporda, “Türkiye’nin dijitalleşme hızının geçen yıla kıyasla artış trendinde olduğu belirtilirken, olumlu yönde kayda değer bir sıçrama için alınması gereken önlemlere de yer verildi.”
İş dünyası mensupları tarafından doldurulan anketler ve 139 ülkeden alınan verilerin analiz edilmesiyle oluşturulan rapor, dönüşüm, ekosistem, yeterlilik, kullanım olmak üzere dört ana bileşen ve 10 farklı boyutta Türkiye’nin dijitalleşme performansını ortaya koyuyor.
Detaylı bilgiye linkte yer alan basın bültenimizden ulaşılabilir.
• TÜBİSAD Yönetim Kurulu, Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Dr. Ali Taha Koç ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Ar-Ge Teşvikleri Genel Müdürü Bilal Macit’i Ziyaret Etti
T.C. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Sayın Dr. Ali Taha Koç ve T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Ar-Ge Teşvikleri Genel Müdürü Sayın. Bilal Macit 16 Aralık 2021 tarihinde TÜBİSAD Yönetim Kurulu tarafından makamlarında ziyaret edildi.
Sayın Ali Taha Koç ile gerçekleştirilen görüşmede; TÜBİSAD faaliyetleri, önem arz eden güncel konular ve TÜBİSAD hedefleri paylaşılarak sektöre ilişkin TÜBİSAD görüşleri ile ilgili bilgi alışverişinde bulunuldu.
Sayın Bilal Macit ile gerçekleştirilen görüşmede; Teknoloji Geliştirme Bölgeleri ve Ar- Ge Merkezlerinin sektör için önemi ve bilişim sektörünün nitelikli insan kaynağına ihtiyacı gündeme getirildi. Söz konusu ziyarette, TÜBİSAD tarafından gündeme getirilen görüş ve önerilerin yanı sıra, Ar-Ge Teşvikleri Genel Müdürü tarafından aktarılan konular da değerlendirildi.
• TÜBİSAD - TBD Yaşam Boyu Hizmet Ödülleri Sahiplerini Buldu
1996 yılından bu yana, Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD) ve Türkiye Bilişim Derneği (TBD) işbirliğiyle Türkiye bilişim sektörüne uzun yıllar hizmet etmiş, önemli katkılar sağlamış kişilere verilen “TÜBİSAD - TBD Yaşam Boyu Hizmet Ödülü” sahiplerini buldu. 2021 yılı TÜBİSAD - TBD Yaşam Boyu Hizmet Ödülü’nü, TÜBİSAD Yönetim Kurulu Üyesi Atilla Kayalıoğlu ve TBD İcra Kurulu Başkanı Dr. Aydın Kolat aldı.
2021 yılı Yaşam Boyu Hizmet Ödülleri, 16 Aralık 2021 tarihinde Ankara’da gerçekleşen 38. Ulusal Bilişim Kurultayı’nın açılışında düzenlenen ödül töreninde, BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Levent Kızıltan ve TBD Genel Başkanı Rahmi Aktepe tarafından takdim edildi.
Yaşam Boyu Hizmet Ödülü, bilişim sektöründe en az 20 yıllık deneyime sahip olmak, katma değer yaratmak ve sektörün gelişimine katkıda bulunmuş olmak gibi kriterlere göre yapılan değerlendirmeler sonucunda verilmektedir.
• TÜBİSAD – BAUSEM VOC-Test Merkezi Projesinde Meslek Standartları Hazırlandı
Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) ile “Ulusal Meslek Standardı ve Ulusal Yeterlilik Hazırlama İşbirliği Protokolü” imzalanarak proje kapsamında bilişim sektörüne yönelik 4 meslek standardı hazırlandı ve 6 meslek standardı güncellendi. MYK Sektör Komitesi’nde standartların değerlendirmesi yapılarak Resmî Gazetede yayınlanması aşamasına geçmek üzere Yönetim Kurulu’na sunuldu.
Hazırlanan Meslek Standartları
|
Güncellenen Meslek Standartları
|
1. Bulut Bilişim Analisti (Seviye5)
|
1. Yazılım Geliştirici (Seviye 4)
|
2. Gömülü Sistem Geliştirici (Seviye5)
|
2. Yazılım Geliştirici (Seviye 5)
|
3. Yapay Zeka Sistem Analisti (Seviye5)
|
3. Veritabanı Yönetmeni (Seviye 5)
|
4. Blok Zinciri Analisti (Seviye5)
|
4. Sistem Yöneticisi (Seviye 5)
|
|
5. Sistem İşletmeni (Seviye 4)
|
6. Sistem İşletmeni (Seviye 5)
|
Proje süresince ayrıca 7 ulusal yeterlilik hazırlanarak, 3 yeterlilik güncellendi. Güncellenen veriler 2022 yılının başında ilgili kurum ve kuruluşlarla birlikte TÜBİSAD üyelerinin görüşüne sunuldu. Gelecek görüşlerin yansıtılması ve pilot sınavların gerçekleştirilmesi sonrası yeterlilikler MYK Sektör Komitesi’nin değerlendirmesine sunulacak.
Hazırlanan Yeterlilikler
|
Güncellenen Yeterlilikler
|
1. Blok Zinciri Analisti (Seviye5)
|
1. Sistem İşletmeni (Seviye 4)
|
2. Bulut Bilişim Analisti (Seviye5)
|
2. Sistem İşletmeni (Seviye 5)
|
3. Gömülü Sistem Geliştirici (Seviye5)
|
3. Sistem Yöneticisi (Seviye 5)
|
4. Yapay Zeka Sistem Analisti (Seviye5)
|
|
5. Yazılım Geliştirici (Seviye 4)
|
6. Yazılım Geliştirici (Seviye 5)
|
7. Veritabanı Yönetmeni (Seviye 5)
|
BAUSEM bünyesinde kurulan Sınav ve Belgelendirme Birimi kalite yönetim sistemi çalışmaları devam etmektedir. Akreditasyon için TÜRKAK başvurusu yapıldı, denetim için tarih verilmesi beklenmektedir.
• TÜBİSAD Basın Açıklaması: Yaşanan Enerji Kesintisi Hakkında
TÜBİSAD tarafından, Ocak ayında ülkemizde organize sanayi bölgelerini kapsayan uzun süreli elektrik kesintilerinin başta veri merkezleri olmak üzere diğer sektörlere sıçraması durumunda yaşanabilecek riskler konusunda kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla bir basın açıklaması yayınlandı.
Açıklamada, ülkemizde ekonomik kalkınmanın yapı taşlarından olan organize sanayi bölgelerinde geçtiğimiz ay yaşanan uzun süreli elektrik kesintilerinin, halihazırda sona ermiş olsa da devamı etmesi durumunda, sadece fabrikaların değil üretimin diğer çarklarının da etkilenebileceği risklerin oluşabileceğine dikkat çekildi.
Yapılan TÜBİSAD basın açıklamasının tamamına buradan ulaşabilirsiniz.
• MindFuel Türkiye Söyleşisi Gerçekleştirildi
TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Veri Merkezi ve Bulut Çalışma Grubu Başkanı Mehmet Ali Akarca; MindFuel Türkiye'nin 9 Aralık 2021 tarihinde yayınlanan “Dijital Dönüşüm, Bulut Bilişim ve İş Dünyası 2.0” başlıklı yeni bölümüne konuk oldu. Yayın linkten izlenebilir.
• ICT Media TV’de İş Gücü Konuşuldu
22 Kasım 2021 tarihinde TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Levent Kızıltan, Dr. Yenal Aslan ile Dijital Dönüşüm programına konuk oldu. Yeni normalde yaygınlaşan uzaktan çalışma yoğunluğuna ilaveten dünyada görülen enflasyon artışlarının, gelişmekte olan ekonomiler üzerinde yarattığı etki sonrasında karşılaşılan iş göçünün konuşulduğu etkinlik ICT MEDIA sosyal medya hesaplarından yayınlandı. Yayın linkten izlenebilir.
• TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Levent Kızıltan, Dijital Dönüşüm Zirvesi’ne Katıldı
9 Kasım 2021 tarihinde Fast Company Türkiye tarafından düzenlenen Dijital Dönüşüm Zirvesi’nde TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Levent Kızıltan, Rauf Ateş’in konuğu olarak yer aldı.
Yayının tamamında buradan ulaşılabilir.
• Dijital Türkiye Platformu Adayı Fazla Gıda “Future Unicorn” Yarışmasında Finalist oldu
TÜBİSAD, Türkiye Bilişim Vakfı ve TESİD işbirliği ile 2011 yılından bu yana faaliyetlerini sürdüren Dijital Türkiye Platformu’nun “Future Unicorn” Yarışması için 2022 yılı adayı Fazla Gıda finalistler arasına girme başarısını gösterdi.
DIGITALEUROPE tarafından her yıl düzenlenen Future Unicorn Ödülleri’ne 17 aday arasından finale kalan 3 start-up’dan (scale-up dan) biri olan Fazla Gıda, Türkiye’den aday gösterilerek yarışmada kısa listeye girmeyi başaran ilk scaleup oldu.
Avrupa'nın her yerinden teknoloji devi olma potansiyeline sahip scale–up’ların bulunduğu yarışmada, kazanan, 3 Şubat 2022'de Masters of Digital'de Yenilik, Araştırma, Kültür, Eğitim ve Gençlikten Sorumlu Komisyon Üyesi Mariya Gabriel tarafından açıklandı.
DIGITALEUROPE’a üye kuruluşların gösterdiği adayların yarıştığı bu ödül için Dijital Türkiye Platformu yenilikçi girişimciliğe destek vermek amacı ile her yıl titiz bir başvuru ve eleme süreci gerçekleştirmektedir.
Dijital Türkiye Platformu, Fazla Gıda’nın Avrupa’da tanınmasından dolayı gurur duymaktadır.
Masters of Digital 2022 linkten izlenebilir.