Dünyada ve Türkiye’de Teknoloji Gündemi
• Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Yayımlandı.
28.06.2022 Tarihinde 220 sayı ile sunulan ve TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu tarafından kabul edilen Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi 07.07.2022 Tarih ve 31889 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak resmen yürürlüğe girmiştir. Kanun kapsamında iş partnerimiz Sistem Global tarafından hazırlanan değerlendirme raporu TÜBİSAD üyeleriyle paylaşılmıştır. Değerlendirmeyle birlikte hukuk danışmanımız BTS Legal tarafından hazırlanan değerlendirme de üyelerle paylaşılmıştır.
Sistem Global’in değerlendirme raporuna ulaşmak için
tıklayınız.
• Teknopark ile Ar-Ge & Tasarım Merkezlerinde Uzaktan Çalışmanın Usul ve Esaslarını Düzenleyen Tebliğ Yayınlandı.
21 Temmuz 2022 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 5806 Sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile birlikte “Uzaktan Çalışma Oranı Teknoparklar ve Ar-Ge Merkezlerinde Uzaktan Çalışma Desteği” %75'e çıkarıldı. Kararın detaylarına ulaşmak için tıklayınız.
• 31.03.2022 tarihli bilançolarda yer alan dövizlerin kur korumalı TL vadeli mevduat hesaplarına dönüşümüne de kurumlar vergisi istisnası getirildi.
28.05.2022 tarihli ve 31849 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 7407 sayılı Kanunun 12’inci maddesiyle KVK’nın geçici 14’üncü maddesinde değişiklik yapılarak, kurumların 31.03.2022 tarihli bilançolarında yer alan yabancı paralarını 2022 yılı sonuna kadar KKM hesaplarına dönüştürmeleri halinde de, elde ettikleri bazı kazançları için kurumlar vergisi istisnasından yararlanabilmeleri sağlanmıştır. Düzenleme ile ilgili detaylara ulaşmak için tıklayınız.
• Üretim ile İhracat Faaliyetinde Bulunan Kurumlara Sağlanan 1 Puan Kurumlar Vergisi Oranı İndirimine İlişkin Tebliğ Yayımlanmıştır.
7351 sayılı Kanunla getirilen düzenlemelere ilişkin açıklamalar içeren Kurumlar Vergisi Genel Tebliği (Seri No:1)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Seri No:20) 14.05.2022 tarihli ve 31835 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.
Tebliğin detaylarına ulaşmak için tıklayınız.
• Yabancı para nakdi varlıkları 15 Milyon TL’nin üzerinde olan bağımsız denetime tabi şirketlerin TL kredi kullanımlarına ilave şartlar getirilmiştir.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından 24.06.2022 tarihli ve 10250 sayılı Kurul Kararı (karar) ile yüksek düzeyde yabancı para (YP) nakdi varlık tutan şirketlerin TL kredi kullanımını sınırlandıran kararlar alınmıştır. Söz konusu kararın uygulanmasına ilişkin yaşanabilecek tereddütlerin giderilmesine yönelik olarak yine BDDK tarafından 26.06.2022 tarihinde yazılı bir Basın Açıklaması yapılmıştır. Getirilen yeni düzenlemeye yönelik ayrıntılar için tıklayınız.
• Türk Parası Kıymetini Koruma Hk. 32.sayılı Karara İlişkin Tebliğ yayımlandı.
19.04.2022 tarihli ve 31814 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2008-32/34)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (No: 2022-32/66) kapsamında tebliğ yayınlanmıştır.
Tebliğe ilişkin TÜBİSAD – BTS &Partners tarafından hazırlanan Bilgi Notunu bülten ekinde bulabilirsiniz.
• Türk Bilişim Sektörünün Uluslararasılaşması ve E-Turquality (Bilişim’in Yıldızları) Programı Hakkında Kararname Yürürlüğe Girdi.
20.04.2022 tarihli ve 5447 sayılı Resmî Gazetede Bilgi ve İletişim Teknolojileri (BİT) Sektörüne ilişkin Cumhurbaşkanlığı Kararı yayınlandı. TÜBİSAD – Sistem Global iş birliğiyle programa yönelik bilgi notu hazırlandı ve üyelere duyurusu gerçekleştirildi.
Cumhurbaşkanlığı Kararına ulaşmak için tıklayınız.
Program hakkında bilgi notuna ulaşmak için tıklayınız.
• Hizmet İhracatının Tanımlanması, Sınıflandırılması ve Desteklenmesi Hakkında Kararname Yürürlüğe Girdi.
20.04.2022 tarihli ve 5448 sayılı Resmî Gazetede Hizmet İhracatına ilişkin Cumhurbaşkanlığı Kararı yayınlandı.
Cumhurbaşkanlığı Kararına ulaşmak için tıklayınız.
• Kamu Bilişim Hizmet Alımı Kapsamında Katılımcıların Yetkilendirilmesi Hakkında Yönetmelik
29.06.2022 tarihli ve 31881 sayılı Resmi Gazete’de Kamu Bilişim Hizmet Alımı Kapsamında Katılımcıların Yetkilendirilmesi Hakkında Yönetmelik (“Yönetmelik”) yayınlandı. Yönetmelik, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı (“Bakanlık”) tarafından hazırlanmış olup 29.09.2022 tarihinde yürürlüğe girecektir.
Yönetmeliğe ulaşmak için tıklayınız.
Yönetmelik kapsamı, tanımlanan yetki belgeleri, bu belgeler için başvuru koşulları, başvuru süreci, belgelerin süresi ve denetim hususlarına ilişkin değerlendirmeleri aşağıda bilgilerinize sunarız.
Kapsam
Yönetmelik, kamu idareleri tarafından yapılacak bilişim hizmet alımlarını kapsamaktadır. Söz konusu alımlar, Kamu İhale Kanunu kapsamında gerçekleşen danışmanlık hizmet alımı ve hizmet alımları ile sair mevzuat ve kamu-özel işbirliği projeleri kapsamındaki mal, hizmet, danışmanlık ve yapım işleri alımlarına tekabül etmektedir. Bu çerçevede alımların konusunun, her türlü yazılım geliştirme, yazılım entegrasyon ve yazılım bakım hizmeti, bilişim sistemi kurulum ve bakım hizmeti, bilişim danışmanlığı hizmeti, bilişim güvenlik hizmeti alımı olduğu görülmektedir.
Yetki Belgeleri
Yönetmelik kapsamında üç tür yetki belgesi bulunmaktadır: (i) Kamu Bilişim Yetki Belgesi, (ii) Yazılım Yetki Belgesi, (iii) Sızma Testi Yetki Belgesi. Buna göre, yapılacak alımın niteliğine ve konusuna göre katılımcılar, bu yetki belgelerinden bir veya birkaçını elinde tutmakla yükümlü olacaktır.
Başvuru Koşulları
Yönetmelik kapsamında başvuru koşulları oldukça sınırlı şekilde dile getirilmiş olup gerekli güvenlik ve yetkinliği gösteren, uluslararası alanda kabul görmüş belgeler talep edilmektedir.
Kamu Bilişim Yetki Belgesi için bilişim hizmet alımlarından en az biri için TS EN ISO/IEC 27001 belgesi (ISO/IEC 17021-1 akreditasyonuna sahip akredite kuruluşlar tarafından verilen Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi Belgesi)
Yazılım Yetki Belgesi için yazılım geliştirme, yazılım entegrasyon ve yazılım bakım hizmetlerini kapsayan TS EN ISO/IEC 27001 belgesi ile birlikte en az TS ISO/IEC 15504 Seviye 2 (Yazılım Süreci İyileştirme ve Yetenek Değerlendirmesi (SPICE) metoduna uygun olarak tetkik yapan akredite kuruluşlar tarafından verilen Bilgi Teknolojisi Süreç Değerlendirme Belgesi) veya en az CMMI (Bütünleşik Yetenek Olgunluk Modeli) Seviye 3 belgelerinden biri Sızma Testi Yetki Belgesi için sızma testi hizmetlerini kapsayan TS EN ISO/IEC 27001 belgesi ile A veya B tipinde TSE Sızma Testi Yapan Firma Belgesi (TS 13638 standardı kapsamında sızma testi hizmeti veren katılımcılar için şartları ifade eden belge)
Başvuru Süreci
Başvuru, yukarıda belirtilen belgeler ile Bakanlık tarafından talep edilebilecek ek bilgi ve belgelerin tamamlanması sonucu değerlendirmeye alınacak olup 2 ay içerisinde Bakanlık tarafından sonuçlandırılacaktır. İlgili yetki belgelerini alanlar, Bakanlık sitesinde duyurulacaktır.
Yetki Belgesinin Süresi
Yetki belgelerinin süresi açısından mutlak bir süre öngörülmemiştir. Yetki belgelerinin süresi, başvuruda talep edilen belgelerin içinden geçerlilik süresi en yakın tarihli olanın tarihine kadar olacak şekilde düzenlenecektir.
Denetim
Bakanlık’ın, yetki belgesi sahibi katılımcıları, yetki belgesine uygun hareket edip etmedikleri konusunda denetleme yetkisi bulunmaktadır. İlgili denetimlerde bir aykırılık tespit edilmesi durumunda (i) yazılı uyarı yapılacak, (ii) aykırılığın giderilmesi için 6 aya kadar süre verilecek, (iii) aykırılık giderilene kadar yetki belgesi askıya alınacaktır. Askı süresi boyunca söz konusu katılımcı, aynı tür yeni bir yetki belgesi alamayacaktır. Askı süresi, geçerlilik süresini etkilemeyecektir.
Aykırılığın süresi içerisinde giderilmemesi durumunda yetki belgesi iptal edilecektir. İptalin gerçekleşmesi durumunda, aynı tür yetki belgesi 1 yıl süreyle verilmeyecektir. Yetki belgesinin iptalinin tekrarı halinde, aynı tür yetki belgesi 3 yıl süreyle verilmeyecektir.
• TOBB Yazılım Meclisi – Yazılım Envanter Çalıştayı
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Milli Teknoloji Genel Müdürlüğü önderliğinde, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Yazılım Meclisi koordinasyonunda başlatılan “Yazılım Envanter Projesi” ile yazılım sektörünün kurumsallaşma sürecinin desteklenmesi, program ve proje oluşturma süreçlerinin veriye dayalı yürütülebilmesi, kamunun yazılım sektöründe politika ve strateji geliştirmesine katkı sağlanması ve bu sayede sektörün teşvik mekanizmalarında daha etkin ve verimli bir şekilde faydalanması hedeflenmektedir. Bu amaçla, 24.02.2022 tarihinde düzenlenen 1.Çalıştay sonucunda belirtilen verilerin amaçlarına uygun olarak toplanmasına karar verilmiştir. Söz konusu verilerin detaylı listeleri, kılavuzlar ve 1.Çalıştay Raporu TÜBİSAD üyelerine duyurulmuştu. Bu dosyalara ulaşmak isteyen firmaların [email protected] e-posta adresine konuyla ilgili mail atmaları yeterlidir.
I. Yazılım sınıflandırma çalışması
- Yazılımların bu çıktılarda yer alan kategorik yapısına göre sınıflandırılması.
II. Mesleki uzmanlık alanları
- Sektör firmaları, tüm kamu, eğitim, kurum ve kuruluşlarda işgücü istihdamında doğru meslek kodlarının kullanılması,
- Mesleki kodların ve tanımlamaların daha iyi anlaşılması,
- Üniversitelerde, mesleki eğitim veren liselerde bu mesleki sınıflandırmaların dikkate alınması.
III. NACE sözlüğü
- Sektörde yazılım geliştiren firmaların doğru NACE kodu (62.01) altında yer alması,
- Sektör NACE Kodları alt kırılımları konusunda bilgi sahibi olunması.
Yukarıda belirtilen veri türlerinin ne şekilde toplanacağının belirlenmesi amacıyla “Veri Altyapısı Tasarım ve Çözümleme” konulu 2.Çalıştay, 23.06.2022 tarihinde düzenlenmiştir. 2.Çalıştay Raporu ve diğer çıktıları hazırlandığında TÜBİSAD üyeleriyle paylaşılacaktır.
Proje kapsamında ortaya çıkacak, yazılım meslek ve NACE sınıflandırmalarının, sektörel tüm araştırmalarda, satın almalarda, işgücü istihdamında, teşvik ve desteklerde, Cumhurbaşkanlığı/Bakanlıklar/KİK/DMO/KOSGEB/TÜBİTAK vb. tüm kurum ve kuruluşlarda bu sınıflandırmaların kullanılması ve buna ilişkin düzenlemelerin yapılması hedeflenmektedir.