Bilgi ve İletişim Teknolojileri Çerçevesinde Ekosistemin Geleceği
Türkiye’nin, hatta dünyanın geleceğinin dijitalleşmeden, yeni yüksek teknoloji çözümlerini benimsemekten ve üretmekten, ortaya çıkan yeni kaynakları verimli, etkili ve etik bir şekilde kullanmaktan ibaret olduğunu çok dile getirdik. Tabii ki bu vizyonu dile getirmekte yalnız da değildik. Ekonomistler, teknoloji liderleri ve yazarları, Avrupalı düzenleyiciler ve sürdürülebilir gelecek vizyonunu paylaşan birçok kişi, dünyanın değiştiğini ve bir dönüşüm sürecinde olduğumuzu vurguluyor. Üretim, tüketim, yönetim ve ticaret anlayışımızın yeniden şekillendiğini, sürdürülebilirlik ilkeleri doğrultusunda tekrar inşa edildiği bir döneme giriyoruz. Bilgi ve İletişim Teknolojileri ise bu süreçteki karar ve tartışmalara her zaman dahil olan, olmazsa olmaz bir öge.
Bilgi teknolojileri sektörü, getirdiği verimlilik artışı ve açtığı yeni kapılarla ekonominin nabzını tutan kritik bir role sahip. Bunların yanı sıra yenilikçi ve katma değerli yüksek yapısı, istihdam yaratma potansiyeli ve ihracatta kolay olması ve kolaylık getirmesiyle stratejik öneme sahip bu sektörün durumu, bir ülkenin gelişmişlik oranı ile doğrudan bağlantılı tutuluyor. Bilgi ve iletişim sektöründeki gelişmeler, büyük oranda diğer sektörlerde de verim artışı oluşturuyor ve büyümeyi hızlandırıyor. Bilişim teknolojilerini etkili kullanabilen şirketler rekabette fark yaratıyor ve ülkenin gelişimine ve yetkin iş gücüne katkı sağlıyor. Bu sektörün ekonomi için kritik değeri, kendisine yapılan yatırımların sektör içinde değere dönüşmesinin yanı sıra kolayca entegre olan ve ölçeklendirilebilen hizmetlerin gelişmesiyle diğer sektörler için de değere dönüşüyor olması.
T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Context ve TÜBİSAD üyelerinin katkılarıyla hayata geçirdiğimiz "Bilgi ve İletişim Teknolojileri Sektörü Pazar Verileri 2023 Raporu"muz, iş hayatında üretken yapay zekanın kullanımı, bulut dönüşümünün gerçekleştirilmesi, platform mühendisliğinin artması ve sektörel metaverse uygulamalarının benimsenmesi yakın gelecekte etkilerini göreceğimiz, hatta şimdiden görmeye başladığımız önemli alanlar olduğunu gösteriyor. Bu teknolojileri yalnızca kullanan değil, derinden anlayan, efektif şekilde işleyebilen ve en önemlisi üretebilen bir iş gücünü geliştirmemiz çok önemli. TÜBİSAD olarak bu alanda strateji ve yol haritası belirleme konusunda destek olacak çalışmalar yapmaya devam etmeye, raporlarımızın bütün ekosistemi güçlendiren bir kaynak olması için iş birlikleri kurmaya devam edeceğiz.
Rapor sonuçlarımıza göre, Türkiye’de 2023 yılında bilgi ve iletişim teknolojileri pazar büyüklüğü 784,6 milyar TL’ye ulaştı. Bunun yanı sıra sektörün dolar bazındaki büyüklüğü de yüzde 27’lik bir artışla 33 milyar dolara çıktı. Bu veriler, tarihte ilk defa bilgi teknolojilerinin büyümesinin ve büyüklüğünün iletişim teknolojilerini geride bırakarak yeni bir dönemin kapılarını araladığını gösteriyor. İçerisinde bulunduğumuz durum yalnızca bir dönüm noktası değil, ülkemizin ve sektörümüzün potansiyelini kanıtlayan ve küresel rekabet gücüne sahip olabilecek konumda olduğumuzu kanıtlayan güzel bir gelişme. Yazılım ve servis sektörlerimizin yükselmesi aynı zamanda yazılım üretim ve ihracatlarımızı da beraberinde artırarak geleceğe dair güzel bir kare çiziyor. Türkiye’nin geleceğini çizerken başkalarına yetişmek için değil, etkili küresel rekabeti hedefleyen bir iş dünyasının temellerini atalım. Hep birlikte ülkemizin bütün bilişim ekosistemini güçlendirelim, hepimizin kazandığı adil, eşitlikçi ve iş birlikçi bir Türkiye’yi inşa edelim. Ülkemizin geleceği bizlerin elinde ve bu yolda yılmadan, usanmadan teknolojileri benimsemenin ve bilişimde üretici bir güç olmanın önemini paylaşacağız, kurduğumuz iş birlikleriyle daha iyisi için çabalayacağız.
Mehmet Ali Tombalak
TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı