TÜBİSAD Çalışma Grupları
• İş Gücü ve İstihdam Çalışma Grubu
BT Profesyonelleri Yetiştirme ve İstihdamı” projesi
TÜBİSAD’ın, Bilişim Teknolojileri (BT) sektörünün ihtiyacı olan dijital yetkinliklere sahip, nitelikli insan yetiştirilmesi ve istihdamı üzerine tasarladığı “Eğitim ve İstihdam” Projesi çalışmaları Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarından:
Nitelikli Eğitim, İnsana Yakışır İş ve Ekonomik Büyüme, Eşitsizliklerin Azaltılması, Amaçlar için Ortaklıklar paralelinde devam ediyor.
2022 yılında ilk eğitimleri verilmesi planlanan “BT Profesyonelleri Yetiştirme ve İstihdamı” projesinin uygulaması için temaslar tamamlandı, ihtiyaçlar belirlendi. Yılın ilk yarısında pilot uygulamaya geçmeyi hedefleyen TÜBİSAD proje koordinasyon ekibi ilk katılımcılara eğitim verecek ve istihdam fırsatı yaratacak sektörün öncü firmalarını projeye davet ediyor.
|
• Yazılım ve Ar-Ge Çalışma Grubu
TÜBİSAD’ın “Uzaktan Çalışma İmkanının COVID-19 Döneminden Bağımsız Olarak Teknopark ve Ar-Ge Merkezlerinde Uygulanması” talep ve görüşleri Ar-Ge Teşvikleri Genel Müdürlüğü’ne 8 Eylül 2021’de iletildi. Ardından 25 Kasım’da “Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanunu çerçevesinde destek, teşvik ve istisnalardan yararlanma bakımından fiziki lokasyon sınırının olmaması” talep ve görüşleri Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na iletildi. Ayrıca 16 Aralık’ta Ar-Ge Teşvikleri Genel Müdürü Bilal Macit’le yapılan görüşmede TÜBİSAD’ın görüş ve önerileri gündeme getirildi.
Yazılım Sektörüne Yönelik Ürünleşme hakkında bir kılavuz oluşturulması için 23 Kasım’da KPMG ile bir toplantı yapılarak hazırlanan ana başlıklar üzerinden görüşler iletildi. 19 Ocak 2022’de gerçekleştirilen ikinci toplantı ile başlıklar netleştirildi ve KPMG ile Nisan sonuna kadar düzenlenecek bir webinar ile kılavuzun üyelere sunulması planlandı.
Türkiye Açık Kaynak Platformu (TAKP) ile yapılan iş birlikleri kapsamında “Yazılım Rolleri Beceri Taksonomisi” ve “Yazılım Alanında İnsan Kaynağı İhtiyacı Anketi” çalışmalarına katkı sağlandı.
TOBB Yazılım Meclisi konuları yıl boyunca takip edildi. Meclis Başkanı Ertan Barut ile 19 Ekim’de yapılan toplantı ile ortak çalışma konuları ele alındı. Ulusal Teknoloji Girişimciliği Stratejisi hakkında TÜBİSAD görüşü oluşturularak TOBB Yazılım Meclisi’ne iletildi.
"Dijital Teknokent" vizyonu ile çalışmak ve Bakanlığa öneri olarak sunmak üzere 15 Aralık’ta bir çalıştay düzenlendi. Çalıştay sonucunda “Uzaktan Çalışmayı Destekleyecek Teşvik” konusunda öneriler hazırlanması yönünde görüş birliğine varıldı.
TÜBİSAD ve Sistem Global iş birlikleri kapsamında yeni çalışma konuları geliştirilmekte ve rapor/kitapçık hazırlıkları yapılmaktadır. Hazırlıkları başlanan ve devam eden çalışmalar:
|
- Bilişim Sektöründe Faaliyet Gösteren Firmalar için Hibe ve Teşvik Sistemleri Kitapçığı
- Ar-Ge Merkezleri ve Teknoparklar Raporu
- E-bülten çalışması
|
• Veri Merkezi ve Bulut Çalışma Grubu
Dijital Dönüşüm Ofisi koordinasyonundaki YOİKK Bilişim Çalışma grubu “Veri Merkezi Sektörünün Geliştirilmesi” ve “Veri Aktarımına İlişkin Ulusal Politikaların Ticareti Destekleyici Çerçeveye Dönüştürülmesi” çalışmalarına katılım sağlandı.
YOİKK Bilişim Çalışma Grubu tarafından hazırlanan "Veri Merkezi, Bulut Bilişim ve Platform Hizmetleri Sektörlerinin Geliştirilmesine Yönelik Destek ve Tedbirler Hakkında Kanun Taslağı” hakkında Dijital Dönüşüm Ofisi Daire Başkanı Furkan Civelek ile çevrimiçi bir toplantı gerçekleştirilerek TÜBİSAD görüşleri paylaşıldı, ardından kanun taslağı hakkında TÜBİSAD Görüşü hazırlanarak Dijital Dönüşüm Ofisi ile paylaşılması kararlaştırıldı.
• Üye İlişkileri ve İletişim Çalışma Grubu
29 Eylül – 11 Kasım 2021 tarihleri arasında TÜBİSAD üye görüşmeleri çevrimiçi olarak gerçekleştirildi. Görüşmelerde üyelerin TÜBİSAD’dan beklenti ve önerileri dinlenerek TÜBİSAD’ın üyeleri için gerçekleştirmeyi planladığı hedefleri paylaşıldı.
TÜBİSAD tanıtım sunumu ve TÜBİSAD faaliyet ve projelerini değerlendirmek ve öneri geliştirmek için TÜBİSAD Üye Değerlendirme Anketi hazırlandı.
